
تحقیقات بازار یا Market Research اصلی ترین بخش تحقیقات بازاریابی یا Marketing Research می باشد. نکته مهم آن است که تحقیقات بازار تمرکز بر تحقیق در خصوص مشتریان بالقوه و بالفعل دارد و تحقیقات بازاریابی علاوه بر تحقیق در خصوص بازار، مطالعه محیط خارجی کلان (عوامل PESTEL) و محیط خارجی خرد (صنعت و رقبا) را نیز شامل می شود. تحقیقات بازاریابی و به تبع آن تحقیق در بازار تنها وظیفه واحد بازاریابی سازمان نیست و تمامی عوامل یک کسب و کارباید در این فرآیند که به رهبری و با هدایت مدیر بازاریابی سازمان صورت می پذیرد، مشارکت نمایند. در ادامه مهمترین روش های تحقیقات بازار را گردآوری نموده ایم.
شش تکنیک اصلی تحقیقات بازار عبارتند از:
– مشاهده مستقیم یا Direct Observation: مشاهده آنکه مشتریان در حال خرید چه چیزی هستند و چگونه از خریدهایشان استفاده می کنند، چه مشکلاتی دارند و چگونه ترجیح می دهند از محصول استفاده کنند.
– آزمایش کردن یا Experimentation: به عنوان مثال محصول را قبل از عرضه عمومی، به صورت پایلوت و محدود در یک یا چند فروشگاه (در قالب چند بسته بندی با قیمت های مختلف) ارائه نمایید و با انجام تغییرات دوره ای عکس العمل مشتریان را بر اساس میزان و الگوهای خرید آن ها آزمایش نمایید.
– تحقیقات میدانی یا Field Study: در قالب نظرسنجی، مصاحبه و پرسشنامه اقدام به جمع آوری و تحلیل نظرات، اولویت ها و نیازهای یک جامعه آماری مشخص از مشتریان بالقوه بپردازد.
– گروه های کانون یا Focus Group: تعدادی از مشتریان بالقوه یا بالفعل را برگزینید تا در قالب یک جلسه حضوری با همراهی یک میانجی گر یا Moderator به بحث در خصوص محصولات، اولویت ها، نظرات و نیازهایشان بپردازند.
– مصاحبه با مشتریان ناراضی یاInterview with Dissatisfied Customers : هیچ کس بهتراز مشتریان ناراضی و از دست رفته نمی توانند اطلاعات ارزشمندی در خصوص نقاط ضعف محصولات شما را در اختیارتان قرار دهد.
– منابع ثانویه (کتابخانه ای) یا Secondary Sources: اطلاعات ثانویه به علت کم هزینه، پیچیدگی کمتر و قابلیت دسترس در زمانی کوتاه تر در اولویت اوّل نسبت به پنج روش فوق الذکر قرار دارند. وب سایت ها، شبکه های اجتماعی، مجلات تجاری، گزارش های صنعتی، اطلاعات آماری و مواردی از این دست منابع ارزشمندی برای تحقیقات بازار شمار می روند.